Există opinii pro-Crăciun şi anti-Crăciun. Tabăra adversă afirmă că obiceiul este o sărbătoare păgână care nu are nici o legătură cu Biblia. Aducând ca argumente tot felul de zei antici majoritatea celtici şi cimbrici -helvetici.
Dar ce este Crăciunul ?
Există Moș Crăciun ?
Moş crăciun este Moş Nicolae (Nicolas) ? Sunt întrebări care se repetă de la an la an. Deşi pare o legendă simpatică un simplu mit care celebrează bunătatea şi spiritul uman........nu este aşa .Absolut deloc. Crăciunul celebrează Darul Duhului Sfânt dăruit omenirii mai întâi naţiuni Israel ,împreună cu Mesia Mântuitorul, Pruncul Sfânt adorat de magi şi păstori la Betleem . Acesta este Crăciunul la origine. O sărbătoare semitică a iudeilor şi arabilor monoteişti. Care celebrau odată cu anul Nou al Pomilor , naşterea lui Mesia cel Făgăduit "Cel promis". Israeliții antici şi arameii fenicieni (libanezii) şi iordanienii (arabii din Moab şi Seir) plantau cu rădăcini cu tot câte un cedru în curțile lor,așa încât ramurile cedrului să dea jumătate peste gard!. Încât omul fugărit de stăpâni, călătorul,săracul,orfanul ,văduva sau străinul să ia fără plată şi fără să fie lovit pentru consumul roadelor.În timpul sărbătorii evreii şi arabii atârnau smochine,rodii, măsline şi mere sau turte de secară ,linte ,miere şi zahăr ars .Alături de ulcele cu must,undelemn . După ce sau întors din exilul babilonian , din captivitate, evreii au adăugat şi bucăți de aramă lustruită sau oglinzi pe care scriau faptele bune şi meritele (roadele) duhovnicești care le-au împlinit alături de daruri de alimentele atârnate de crengile cedrului. Mantaua cedrului ,adică locul unde străinul sau săracul își întindea mâna era marcat de cele zece porunci şi expresia MA'TOVU ELOHEI (CE BUN E' DUMNEZEU!), iar în vârful cedrului , ca şi la case sau precum pe frontonul sinagogilor era Steaua lui David, Steaua lui Mesia care a luminat la Betleem. Această sărbătoare a apărut pe vremea lui Moise acum 3500 de ani în urmă.Însă a devenit populară cu 2500 de ani în urmă .adică cu 500 -400 de ani înaintea naşterii lui Iisus.Şi a fost sărbătorită așa până la nașterea lui Iisus. Iisus însuși a respectat-o şi a celebrat-o cu o plăcere nesecată De unde ştim ? Deși Noul Testament nu afirmă explicit asta.......... jumătate din pildele rostite din gura lui Iisus au ca inspirație şi origine această sărbătoare. Iar Noul testament afirmă că Iisus era nelipsit întotdeauna de la sărbătoarea Înoirii Legii ,Praznicul Înoirii Templului adică Hanukka. Fiind Sărbătoarea lui preferată. Nu cea mai importantă, ci cea mai umană ,mai apropiată de inimile oamenilor.
Obiceiul nu are cum să fie contra lui
Iisus ישוע, fiindcă în zilele copilăriei,
copilul Ieșua le-a practicat,la fel cum a prăznuit, a celebrat
Sărbătoarea Corturilor (Sucot) sau Purim ,sau Pesach (Paștele
ebraic).Și chiar Iisus (copilul Ieșua) lua cu alți copii de
sub gard dulciuri ,și fructe, portocale, grape, caise,mere și
altele.Deși avea sânge nobil fiind din neam de rabini și os domnesc
din casa regală a lui David, totuși familia lui Iisus era una săracă, de zilieri și tâmplari care lucrau cu ziua
tâmplărie și zidărie în
Capernaum (קרף־נחום) și
Seforins. Acest obicei nu are directă legătură cu
nașterea lui Iisus dar o prevestea, despre acest PRUNC vorbea
esența și simbolul sărbătorii Hanukkah și
Tu'Bișvat. Pomul mai simboliza și EȚ CHAYM din care era îngăduit
să mânci și să trăiești.Era îngăduit copiilor
lui Dumnezeu care aveau Legământ cu Dumnezeul lui Avramm ,Isac și
Iaacov.
De aici au derivat provrbele biblice cu roadele duhovniceşti .Dar şi metafora biblică cu omul bun şi omul rău asemni unor pomi,fiind cunoscuţi după roadele lor. Dar şi îndemnul dat lui Ezra şi Neemiah şi reluat de Iisus Nu vă îngrijoraţi ce veţi mânca şi ce veţi purta! căci de toate acestea se îngrijeşte ca un tată,Dumnezeu! Ci căutaţi mai întâi Împărăţia Cerurilor!.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu